Thursday, June 20, 2013

Semarang, Jawa Tengah

Februari 2013- Nama Semarang tidak asing lagi dalam pengetahuanku. Ini kerana pembantu rumah ku yang pertama berasal dari Semarang sebuah kota yang terletak diutara Jawa Tengah. Menurut penduduk Semarang, kota ini berada dalam kedudukan ke 5 terbesar di Indoonesia selepas Jakarta, Surabaya, Makassar, Medan dan Semarang di kedudukan ke 5. Ada yg menyatakan kota ini di kedudukan ke 6 selepas Yogjakarta.

Masjid Agung Jawa Tengah- mempunyai payung gergasi seperti di Masjid Nabawi, Madinah
Sampai di Semarang jam 10.30 pagi dan aku terus ke Hotel Ibis yang terletak di tengah-tengah kota di Simpang Lima. Nasib baik mereka bagi check ini kerana bilik telah siap dan aku terus meletakkan beg di bilik dan ke Pasar Johar

Pasar Johar- Konsep seperti Pasar Payang di K.T'ganu, tapi agak kotor, panas dan tidak teratur
Pasar ini banyak menjual pakaian, telekung, batik Indonesia dan barang keperluan rumah yang lain seperti kerpet, tikar dan pakaian wanita. Disebelah belakangnya pula ada pasar ikan, sayuran dan buah-buahan. Banyak pilihan pakaian dan boleh tawar-menawar. banyak pilihan tapi aku rasa agak kurang selesa diPasar ini...mungkin kerana keadaan cuaca yang panas kan sekeliling yang kotor dengan sampah.

Kalau di Penang ada USM, di Semarang pun ada USM... ini adalah Universitas Swasta
Salah satu Universiti swasta yang ada di Semarang ialah Universitas Semarang (USM). Universiti dimiliki oleh yayasan Alumni Universitas Diponegoro (UNDIP)- salah sebuah universiti negeri yang terkenal di Indonesia. Agak janggal di negara kita dimana Alumni di negara ini boleh menubuhkan Universiti lain, yang sepatutnya Alumni ini membantu universiti mereka untuk melahirkan insan yang lebih baik dan menyediakan fasiliti pembelajaran kepada universiti lamanya.

Bersama anak-anak Semarang... waduh! manis-manis orangnya he..he..

Lawang Sewu (Seribu pintu). Sebuah bangunan peninggalan Belanda yang mempunyai banyak pintu
hingga di gelar masyarakat tempatan sebagai Lawang Sewu
Masjid Agung dari Minaret. Angin sangat kuat dan boleh ligat sebahagian Semarang dari menara yg mempungi ketinggian 100 meter

No comments:

Post a Comment