Wednesday, April 17, 2013

Bali... Island of God?


Di Danau Bedugul. Suhu dingin kerana terletak diatas kawasan pergunungan 
2008- Bali , yang di gelar sebagai 'Island of God' kerana begitu banyak kuil-kuil Hindu dan penduduknya masih lagi mengamalkan ajaran hindu yang kuat. Banyak rumah-rumah di sini mempunyai kuil dihadapan rumahnya dan penduduk. Pulau Bali memang terkenal dengan pelbagai budaya unik  dan kesenian, masih lagi kuat pegangan Hindu, serta ukiran batu dan rumah yang menarik. Selain itu, di tepian pantai, ramai surfer menjadikan pulau ini sebagai destinasi untuk melepaskan gian mereka 'bersurfers'.

Tarian kecak di Ulawutu. Awas.. ada monyet yg suka ambil cermin mata
Pada awalnya aku membeli tiket dari JB- Bali, namun mungkin kerana kurangnya penumpang, penerbangan ini dibatalkan dan aku telah memilih route yang lain iaitu dari Singapura -Bali. Penerbangan mengambil masa 2.5 jam dan sampai di Den Pasar aku dijemput oleh Pak Erick. Aku menempah Avanza selama 3 hari dan beliaulah menjadi Supir aku selama 3 hari di Bali. Hari keempat akau hanya sewa motor dan ronda-ronda di sekeliling bantar Kuta.

Hari Pertama- Di pantai Ulawutu
Di bandar Kuta, terdapat tugu pengeboman Bali, rasanya pada tahun 2002 bali di bom. Lebih 100 orang mati dan nama mereka diabadikan di tugu tersebut. Pengebomnya  telah berjaya ditangkap dan dikenakan hukuman mati, salah seorang yg aku ingat ialah Pak Amrozi.. Bandar Kuta memang happening diwaktu malam . Dipenuhi dengan Pub, disco dan minuman keras dimana-mana aja.
Ronald Mc Donald pun main surfers di Kuta
Di tepi pantai, ramai peniaga-peniaga yang menyewakan papan surfing mereka. Aku lihat ombaknya tidaklah kuat mana, tapi mungkin juga semasa aku datang bukan pada musim ombak besar. Pantainya biasa sahaja seperti pantai-pantai di Terengganu, cuma agak meriah kerana kedudukan bandarnya betul-betul di tepi pantai.

Tengok..siapa yg menari?

Bersama penari Barong

Pekerja pembersihan pantai pun ada uniform...

Suasana di danau Bedugul
Rekabentuk kuil ini menjadi ikon terkenal di Bali dan gambar matawang kertas Indonesia menggunakan gambar kuil ini sebagai hiasannya. Suasana agak sejuk kerana kedudukan kuil ini di tanah tinggi yang terdapat tasik disekelilingnya.
Pintu Gerbang yang banyak di Bali
Pintu gerbang ini banyak terdapat di Bali... Hampir setiap rumah mempunyai rekabentuk pintu gerbang begini, malahan dibeberapa tempat di Indonesia mengambil design  gerbang ini sebagai  hiasan pintu masuk bangunan ataupun Institusi Perguruan Tinggi.
Hotel ku menginap - Hotel Pesona di Jl. Poppy II
Hotel yang akau menginap tidaklah besar mana, malahan bilangan kamarnya pun tak sampai 30, namun keadaan biliknya bersih, selesa, besar, ada bath tub dan ada balkoni.. Sewanya sekitar RM120 semalam with American breakfast dan ada swimming pool. Channel TV yang ada hampir 50 channel! Kedudukan hotel ini pun agak tersorok dan supir aku pun hampir-hampir terlepas beberapa kali semasa menghantar aku balik ke Hotel.
Inilah jalan ke Hotel. Boleh muat 1 kenderaan sahaja.

Di tanah Lot. Kuil rupanya di atas tu

Tempat minum teh sambil melihat suasana sawah bukit

Di pantai Ulawutu yg diadakan tarian kecak
Rubabentuk muka bumi Pantai Ulawutu seakan-akan rupa bentuk Port Cambell di 12 Apostles Melbourne. Cuma dipantai ni tiada batu besar di atas laut seperti di 12 Apostles.
Di tanah lot.. kalau sun set lagi menarik
Massage oleh nenek kebayan di tepian pantai
Sedang aku duduk berehat di tepian laut, aku didatangai 2 orang orang tua yang menawarkan urutan kaki refleksologi..mula-mula kau ngak mahu kerana tujuan aku hanyalah untuk rehat-rehat aja, namun selepas negotiate harga, aku bersetuju juga.

Depan Hotel Hard Rock Bali.. tepi pantai Kuta
Satu pengamatan aku, walaupun jutaan pelancong yang datang ke Bali tiap tahun,  airportnya agak kecil perlu di upgrade. Saiz airport dan jumlah penumpang tidak sepadan. Airport Den Pasar ini perlu di besarkan lagi.. apatah ada beberapa syarikat penerbangan aku tidak pernah lihat pun ada landing di Den Pasar. Fasiliti awam dan jalan raya Bali pun perlu juga di naiktaraf. Sebagai Pulau  pelancongan yang menerima jutaan pelancong tiap tahun, kemudahan di pulau Bali jauh berbeza dengan Langkawi. Jalanraya agak sempit dan berlubang-lubang, Tanda jalan tidak banyak,  orang awam boleh mengutip pakir wang sesuka hati, malahan dicelah-celah lorong yang kecil terdapat hotel yang bertaraf 3 bintang... 

Sekian...

No comments:

Post a Comment